Telefilm 19 april: Het bestand

Een coming-of-age thriller over jonge hackers en een wraakengel.

De hyperintelligente Lillian (Stefanie van Leersum) vindt weinig aansluiting bij haar leeftijdgenoten. Liever leeft ze in de wereld van nullen en enen. Haar gave voor wiskunde gebruikt ze enerzijds voor haar masterstudie cryptografie in Delft en anderzijds voor het uitvoeren van hacks met een hackercollectief. Tijdens een van deze ludieke hacks op een bankgebouw krijgt Lillian te horen dat haar vader plotseling is overleden, waardoor ze de sporen die ze hebben uitgezet niet op tijd wist. Het beveiligingsbedrijf BCL weet de hackers te traceren en iedereen wordt opgepakt; iedereen behalve Lillian.

Als de inmiddels paranoïde Lillian wordt benaderd door BCL om stage bij hen te lopen, grijpt ze deze kans met beide handen aan in de hoop zichzelf veilig te stellen. Aldaar komt ze er echter achter dat haar positie bij BCL nog meer voordelen met zich meedraagt. BCL beveiligt namelijk Svenson, de bank waar haar vader jarenlang werkte en waardoor hij uiteindelijk als paria werd behandeld nadat hij de misstanden van de bank naar buiten bracht. Na al die jaren ligt de wraak voor haar vader binnen handbereik.

Maar Lilian ontdekt dat zij niet de enige is die zich voordoet als iemand anders. Hoeveel opoffering is haar idealisme en wraak waard, en waar ligt voor Lillian de grens tussen activisme en terrorisme?

 

Regievisie Thomas Korthals Altes (Lieve Céline, Finnemans)

“Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwsberichten over het hacken van computers. De ruggengraat van onze wereld is volledig digitaal en nu alles op het internet is aangesloten is niets meer onmogelijk. Zo ook voor Lillian, de hoofdpersoon van Het bestand. Maar wat doe je als je virtuele acties in werkelijkheid grotere gevolgen hebben dan voorzien? Wie ben je werkelijk als de grens tussen jou en je avatar niet meer bestaat? Deze vragen staan centraal in Het bestand.”

 

Cast: Stefanie van Leersum, Nasrdin Dchar, Thomas Höppener, Roos Ouwehand

Regie: Thomas Korthals Altes

Scenario: Judith Goudsmit, naar het boek van Arnon Grunberg

Producent: Dutch Mountain Film

Omroep: BNN-VARA

Uitzending: 19 april, 20u30, NPO3.