Telefilm 12 april: Vind die domme trut en gooi haar in de rivier

Een confronterend portret van de vijftienjarige Remco die een video post op internet en vervolgens de consequenties onder ogen moet komen.

De vijftienjarige Remco (Nino den Brave), zijn vader (Wim Opbrouck) en zijn 13-jarige zusje Lizzy (Senna Fokke) onderhouden een illegale puppyhandel. Remco doet er alles aan om gezien te worden door zijn vrienden en zijn vader. In één van zijn vele pogingen om zichzelf te bewijzen zet hij een choquerend filmpje op Youtube waarin te zien is hoe zijn zusje een aantal zieke puppy’s in een rivier gooit. De impact van het filmpje op internet is veel groter dan dat hij ooit had kunnen bedenken.

Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Regievisie Ben Brand (Life is beautiful, 97%)

“Zeven jaar geleden kwam ik op internet een video tegen met de titel Find this dumb little bitch and throw her into a river. Hierin was te zien hoe een meisje van dertien met ogenschijnlijk plezier levende puppy’s in een rivier gooide. Natuurlijk was ik gechoqueerd door haar handelen, maar nog meer door de reacties van de mensen die de video hadden gezien. Ze wilden het meisje vinden, verminken en vermoorden. Niet alleen deze anonieme massa, maar ook bekende mensen spraken zich uit, zoals de Amerikaanse filmregisseur Michael Bay, die een beloning van vijftigduizend dollar uitloofde om haar te vinden die hij overigens vrij snel daarna weer heeft ingetrokken.”

“Waarom ze het had gedaan en hoe het met haar is afgelopen kon ik nergens terugvinden, maar mijn fantasie sloeg op hol. Waarom zou je zoiets doen? Was het meisje gedwongen? Waarom zou iemand dit überhaupt filmen en op internet plaatsen? Wat zou je daarmee willen bereiken? Om te ‘scoren’ misschien? Door over de mogelijke motivatie van de ‘daders’ na te denken en te praten, kwamen we (co-schrijver Ilse Ott en ik) uit bij de broer van het meisje: Remco, ons hoofdpersonage. Het verhaal is deels gebaseerd op het verhaal omtrent het filmpje, deels op Ilse haar jeugd en deels op jeugdherinneringen van mijn puberjaren in Arnhem waar de film tevens is opgenomen.”

“Remco is opgegroeid in een armoedige omgeving met alleen een vader, die onmachtig is om liefde en aandacht aan zijn kinderen te geven. In pogingen om door zijn vader gezien en geliefd te worden, krijgt Remco weinig tot geen respons. Hij heeft het gevoel niet goed genoeg te zijn en gaat daardoor overcompenseren naar de buitenwereld toe. Remco zet in een onbezonnen moment een filmpje waarin zus zieke puppy’s in de rivier gooit online en denkt dat het hem kan helpen zijn populariteit bij zijn vrienden te vergroten, gezien en geliked te worden. Maar het filmpje dat Remco online zet wordt razendsnel verspreid en blijkt grote gevolgen te hebben.”

“Met het verhaal van Remco willen we laten zien hoe internet je kan maken of breken. Het is een relevant maatschappelijk onderwerp dat de film actueel maakt en herkenbaar voor een brede doelgroep. Tijdens de research kwamen we er bovendien achter dat de illegale puppyhandel in Nederland (en west Europa) veelomvattend blijkt te zijn. De illegale puppyhandel vormt een prachtige arena voor een verhaal dat zich in het schemergebied tussen boven- en onderwereld afspeelt, maar tegelijkertijd voor het kleine gezin daily business is. Dat is er mede de oorzaak van dat Remco de reacties op het verdrinken van de pups verkeerd inschat. Met Vind die domme trut en gooi haar in de rivier heb ik een aangrijpende film willen maken die de ogen opent en beklijft.”

 

Cast: Nino den Brave, Senna Fokke, Wim Opbrouck, Koen Kreulen, Mirre Licht,

Yassine Kji

Regie: Ben Brand

Scenario: Ilse Ott & Ben Brand

Producent: Submarine Film

Omroep: NTR

Uitzending: 12 april, 20u30, NPO3.